Od koní až k elektřině: Jak vznikla tramvaj?


Blog obrázek T3

Tramvaje vozí lidstvo už více než 200 let. Začínaly jako skromné vagónky tažené koňmi. Dnes jejich moderní vozy potkáte v každém velkoměstě. Pojďme se společně podívat na jejich cestu časem.

První tramvaj spatřila světlo světa v roce 1807, kdy do ulic britského Swansea vyjel kolejový vůz s koňským potahem. Tramvaje zpočátku soupeřily o své místo s dostavníky a lidé je považovali spíše za atrakci. V polovině 19. let ale jejich obliba stoupá a začínají vznikat městské dráhy v New Yorku či francouzském Montbrisonu. Koňský potah brzy vytlačily jiné způsoby pohonu – experimentuje se s parním i benzínovým motorem nebo akumulátory. Nejsilnější postavení ale časem získává elektrický pohon.

Ten se na přelomu 19. a 20. století rychle rozšiřuje i v našich končinách. První elektrické tramvaje chrlí pražské Ringhofferovy závody. Brzy se k nim přidávají také brněnské Královopolské strojírny. V padesátých letech otěže výroby přebírá ČKD, respektive Vagónka Tatra Smíchov, která vznikla ze zmiňovaného podniku F. Ringhoffera. 

Právě z dílen Tatry za minulého režimu pochází řada modelů, které si v našich končinách získaly velkou oblibu. Příkladem jsou vozy T2 a T3, které se staly mezinárodním hitem – T3 dokonce drží světové prvenství v počtu vyrobených vozů. V českých ulicích je potkáme dodnes, byť v modernizované podobě. 


>> Získaly si proslulé T3 i vaše srdce? Pořiďte si domů dárkový předmět s motivem slavné tramvaje!

Nástupcem legendy se stal hranatý model T6A5 z dílny ČKD. Postupem času ale i jej začaly vytlačovat nové nízkopodlažní vozy VarioLF3 nebo klimatizované modely Škoda 14T a 15T, které patří k chloubám pražského dopravního podniku. Do jejich výbavy patří mimo jiné kamerový systém a WiFi připojení. Za poslední výkřik techniky, aktuálně brázdící ulice Ostravy, pak můžeme označit vozy Stadler Tango NF2, které cestujícím kromě WiFi a klimatizace nabízejí také možnost snadného USB nabíjení. Pokrok ale pokračuje mílovými kroky vpřed. A už se nemůžeme dočkat, čím se svezeme za 10 let.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz